• Kategorie
  • Parametry
  • Opiekacze

WYPIEKACZ DO CHLEBA 132 PANE EXPRESS 750 METAL Wypiekacz do chleba 132 Urządzenie do pieczenia chleba, o mocy 500 W. Posiada 19 automatycznych programów, 3 poziomy...
Wysyłka w ciągu 24h
Dostępność 3 szt.
344.00
Opiekacz sandwich 800W ceramic inox NOVEEN model SM 452 Opiekacz do kanapek SM452 Ceramic Inox to urządzenie o dużej mocy 800 W. Model ten wyp...
Wysyłka w ciągu 24h
Dostępność 1 szt.
49.00
Wysyłka w ciągu 24h
Dostępność 9 szt.
133.60
Wysyłka w ciągu 24h
Dostępność 7 szt.
71.99

Masz już dosyć zwykłych kanapek? A może wiecznie brakuje Ci czasu, by przyrządzić coś ciepłego do jedzenia? Jeśli szukasz sposobu na odmianę swoich śniadań i kolacji, kup opiekacz do kanapek. To niewielkie, poręczne urządzenie przyniesie Ci pożądane urozmaicenie.

Z czego składa się dobry opiekacz?

Większość współczesnych opiekaczy ma podobną budowę - w środku urządzenia znajdują się płytki podzielone na cztery trójkąty, a obudowa wyposażona jest w rączkę z zatrzaskiem, ułatwiającym szczelne zamknięcie. Na rynku dostępnych jest wiele modeli, które różnią się m.in. powłoką płytek, czy ich wymiennością. W niektórych z nich można przyrządzić również kanapki w grubszych bułkach (tzw. panini), albo gofry, a nawet takie przysmaki, jak pancake'i i ciastka o różnych kształtach. Szukając idealnego opiekacza, warto odpowiedzieć sobie na pytanie, na czym najbardziej nam zależy - na różnorodności przyrządzanych potraw, czy na perfekcyjnym wykonaniu kanapek na ciepło.

Jak zrobić perfekcyjny sandwich w opiekaczu do kanapek?

Tak naprawdę jest to dziecinnie proste. Wystarczy włączyć opiekacz i poczekać, aż się rozgrzeje (co zwykle sygnalizuje dioda na obudowie). Na nagrzane płytki w środku położyć kromki pieczywa, a na nie - wybrane składniki, rozkładając równomiernie. Następnie przykryć je drugą kromką, lekko dociskając - dzięki temu utworzą idealne trójkąty, łatwe do rozerwania.

Pomysły na wyjątkowe kanapki z opiekacza

Tak naprawdę nie musisz sięgać po specjalne opisy, by móc cieszyć się smakiem pysznych kanapek. Opiekacz nadaje każdemu rodzajowi pieczywa apetycznej chrupkości i złocistej barwy, które sprawiają, że sandwich nawet z najprostszym składem przyjemnie pieści podniebienie i nęci zmysł zapachu. Są jednak takie zestawienia, które warto spróbować przynajmniej raz. Oto kilka z nich:

  • klasyczny ser i szynka - połączenie sprawdzone i ulubione przez wiele pokoleń. Szynka z serem, ozdobiona kleksem keczupu lub z dodatkiem jakiegoś warzywa, jest bardzo sycąca i pachnie tak, że trudno jej się oprzeć
  • zielone kanapki z pesto - jeśli masz ochotę na smak inny niż zwykle, posmaruj kanapki pesto, którego zawsze używasz do makaronu. W takim wydaniu sandwiche smakują prawie jak włoska bruschetta;
  • po hawajsku - zainspiruj się smakami pizzy - zrób kanapki z szynką, serem i... ananasem;
  • słodkości z czekoladą i dżemem - kto powiedział, że kanapki na gorąco mają być tylko wytrawne? W opiekaczu równie dobrze można przyrządzić sandwiche posmarowane w środku czekoladą, kremem orzechowym, albo ulubionym dżemem. Grunt to nie przesadzić z ilością słodkiego nadzienia, by nie wypłynęło z kanapki po przykryciu jej drugą warstwą.

Nie tylko chleb tostowy opieczesz w opiekaczu

Niektórzy unikają opiekanych kanapek, twierdząc, że chleb tostowy, który się do nich używa, jest niezdrowy. Rzeczywiście, wiele rodzajów białego chleba tostowego to produkty o niskiej wartości odżywczej, jednak nikt nie powiedział, że do opiekacza nie można włożyć innego rodzaju pieczywa! Wypróbuj np. pełnoziarnistych tostów, albo ciemniejszego chleba, który wcale nie musi mieć kwadratowych kromek. W opiekaczu przyrządzisz również bułki do hotdogów, możesz tam podpiec gotowe hamburgery, a nawet... jajka - sadzone albo w postaci omletu.