• Kategorie
  • Parametry
  • Maszyny do lodów

Urządzenie do produkcji lodów, sorbetów i mrożonych jogurtów, moc 12 W, antypoślizgowe nóżki, automatyczne mieszadło, wyjmowany aluminiowy kosz z podwójną izolacją i płynem chłodzącym, łatwy demontaż i czyszczenie, lody gotowe w 30 min (po wcześniejszym schłodzeniu kosza), poj. 1,5 l Gratis 2 torby termiczne Giostyle
Wysyłka w ciągu 24h
Dostępność 4 szt.
189.00

Domowe lody to idealny pomysł na zdrowy i smakowity deser. Jednak by móc go przygotować niezbędne jest odpowiednie narzędzie - idealnie sprawdzi się tu maszyna do lodów. Dzięki niej można przygotować desery powstałe w oparciu o zdrowe, naturalne składniki. To bardzo ważne, szczególnie w czasach jedzenia przepełnionego szkodliwą dla zdrowia chemią. Wybór lodziarek jest na tyle szeroki, że bez wątpienia każdy znajdzie urządzenie idealnie dostosowane pod względem funkcjonalności do własnych potrzeb.

Domowe maszyny do robienia lodów

Obecnie maszynki do robienia lodów są urządzeniami wielofunkcyjnymi co oznacza, że przy ich pomocy przygotować można nie tylko domowe lody, ale także i mrożone jogurty, sorbety czy koktajle. Stosowanie tego rodzaju urządzeń jest niezwykle proste. Należy pamiętać tylko o kilku zasadach bezpieczeństwa oraz przestrzegać wytycznych przedstawionych przez producenta urządzenia. Przede wszystkim montaż i demontaż poszczególnych elementów lodziarki należy przeprowadzać tylko wtedy, gdy maszyna jest odłączona od źródła prądu. Ponadto nie należy owoców, kawałków czekolady czy jakichkolwiek innych dodatków wsypywać do misy na samym początku - to niesie ze sobą duże ryzyko przymarznięcia do misy, co nie pozwoli na osiągnięcie aksamitnej i kremowej konsystencji lodów.

Wszystkie dostępne na rynku maszynki do lodów można podzielić na dwie grupy (mając na względzie rodzaj stosowanych procesów mieszania):

Lodziarki  ręczne

Lodziarki ręczne, to maszyny składające się przede wszystkim z misy chłodzącej i mieszadła. Jak sama nazwa wskazuje jest to urządzenie do lodów, które do działania nie potrzebuje źródła zasilania w energię elektryczną. Choć jest to stosunkowo najtańsze tego typu urządzenie, to jednak ze względu na konieczność użycia siły rąk jest to lodziarka nieco mniej wygodna niż wersje elektryczne maszyn do lodów.

Lodziarki automatyczne

Lodziarki automatyczne - w tym przypadku wystarczy wszystkie (koniecznie schłodzone!) składniki umieścić w specjalnej misie, uruchomić automatyczne mieszadło, które całą pracę wykona za nas. Choć są to urządzenia droższe od ręcznych maszynek do lodów, to jednak ich zastosowanie zdecydowanie jest wygodniejsze i niemal nie wymaga żadnego wysiłku.

Maszyny do lodów – rodzaje systemów chłodzenia

Maszynki do lodów można podzielić również mając na względzie zastosowany system chłodzenia. W tym przypadku urządzenia podzielić można na:

  • maszyny do lodów chłodzone płynem, który umieszczany jest w większości przypadków w podwójnych ścianach misy. Płyn ten musi być zamrożony, aby misa posiadała odpowiednie do przygotowania lodów właściwości chłodzące;
  • maszyny do lodów z kompresorem to urządzenia które w opinii wielu użytkowników przypominają nieco miniaturowe lodówki. Maszyna posiada własny agregator co oznacza, że przed przygotowaniem lodów nie ma konieczności chłodzenia misy w zamrażarce.

Domowe lody, by były smakowite i posiadały odpowiednią konsystencję muszą być w właściwy sposób obrabiane. W tym celu niezbędna jest dobrej jakości maszyna do lodów, która w zależności od wybranego modelu wykona niemal całą pracę za nas. Ze względu na czas wyrabiania polecane są maszynki o dość dużej wydajności (im większa moc tym lepiej). Natomiast wielkość i pojemność misy to parametr który należy dostosować indywidualnie do własnych potrzeb.